Filmbetyg

Robin Hood


Action och Drama från 2010
6.20 6.20 6.20 6.20 6.20 6.20 6.20 6.20 6.20 6.20
Betyg 6,2/10 (5 röster)

Fakta Originaltitel: Robin Hood
Status: Har haft premiär

Bidra till denna titel

Du får poäng för allt och kan bli en filmstjärna på Filmbetyg.

Handling

Oscar®-belönade Russel Crowe spelar den legendariske figur som i generationer varit känd som ”Robin Hood”, och vars bedrifter har levt vidare i mytologin samt väckt fantasin hos alla som delar hans förkärlek för äventyr och hjältemod. I en liten by 1300-talets England konfronterar Robin och hans band av stråtrövare korruption och leder ett uppror mot Kronan – ett uppror som för evigt kommer att förändra maktbalansen i världen. Oavsett om bör kallas tjuv eller hjälte kommer denne man, från ett anspråkslöst förflutet, att bli en evig frihetssymbol för sitt folk.

Äventyret om Robin Hood berättar historien om en mästerbågskytt som till en början enbart drivs av sin egen självbevarelsedrift. Vi får följa Robin från hans tjänstgörning i Kung Rickards armé mot Frankrike. Efter Rickards död reser Robin till Nottingham, en stad som är på väg att gå under av sheriffens korrumperade styre samt en plågsam skattepolitik. Väl där faller han snart för den eldiga änkan Lady Marion (Oscar®belönade Cate Blanchett), som dock är skeptisk till både ursprunget och motiven hos denne korsriddare från skogen. Med hopp om att vinna Marions hand och rädda byn, samlar Robin ihop ett gäng rövare vars dödlighet i strid enbart matchas av deras aptit på livet. Tillsammans börjar de plundra överklassen i syfte att rätta till de orättvisor som sheriffen ligger bakom.

Med deras land försvagat efter årtionden av krig, och i kamp mot det ineffektiva styret hos den nya kungen och den överhängande risken för uppror och nya krig, finner sig Robin och hans män snart manade till ett ännu större äventyr. Den mest osannolike av hjältar ger sig, tillsammans med sina allierade, av för att förhindra att deras land försätts i inbördeskrig och samtidigt återföra äran till det Engelska kungariket.

Medverkande (9)

Skådespelare

Cate Blanchett Cate Blanchett
Danny Huston Danny Huston
Kevin Durand Kevin Durand
Mark Strong  Mark Strong
Matthew MacFadyen Matthew MacFadyen
Max von Sydow  Max von Sydow
Russell Crowe Russell Crowe
William Hurt William Hurt

Regissör

Ridley Scott Ridley Scott

Fakta

Andra titlar

Nottingham Robin des Bois

Nyckelord

Svärd Stjäla Riddare King Richard Lionheart

Speltid

2 tim 28 min

Språk

Engelska

Land/länder

USA Storbritannien

Svensk TV-/biopremär

2010-05-15

Åldergräns i Sverige

15 år

Produktionsbolag

United International Pictures (UIP)

Extern länk

IMDb

Senaste rösterna

9 av 10 - 22:e november 2010 av blaack
5 av 10 - 6:e juni 2010 av Lejonhona
4 av 10 - 14:e maj 2010 av RunLevelZero
7 av 10 - 13:e maj 2010 av Kenzilla
6 av 10 - 6:e april 2022 av RegissörAknot