Filmbetyg

Årets Let's dance bjuder på tolv nya danspar

3 december 2006 kl. 15:38 - Övrigt

Storslaget, glamoröst och spektakulärt och återigen tävling på hög nivå när TV4 ännu en säsong parar ihop kända svenska ansikten med Sveriges bästa tävlingsdansare i Let's dance.

I år är det tolv danspar som under tolv direktsända fredagar, klockan 20.00, ska tävla i dans. På extremt kort tid ska elitdansarna lära sina oerfarna partners att tävlingsdansa inför en stor publik och den ärliga juryn. Programledare är Agneta Sjödin och David Hellenius.

De tolv kända deltagarna, som inte tidigare tävlingsdansat, har stenhård träning framför sig från första stund i Let's dance. Under tävlingskvällen vill ingen göra bort sig på dansgolvet utan alla vill ta sig vidare till nästa program för att slutligen vinna den prestigefyllda tävlingspokalen.

Ut på dansgolvet i år kliver skådespelaren, artisten och komikern Lasse Brandeby, journalisten och programledaren Malou von Sivers, fotomodellen och vinnaren av Miss Universum 1984 Yvonne Ryding, TV4-profilen och sportjournalisten Patrik Ekwall, sångerskan och skådespelerskan Anna Sahlin, skådespelaren Emil Forselius, före detta friidrottaren Erica Johansson, skådespelerskan Ebba Hultkvist, före detta elitbrottare Martin Lidberg, programledaren Harald Treutiger, artisten och sångaren Marko "Markoolio" Lehtosalo och skådespelerskan och programledaren Birgitte Söndergaard.

De tävlande stjärnorna ska tillsammans med sina danspartners lära sig och repetera in flera olika danser, som rumba, samba, cha-cha-cha, tango, salsa, slowfox och wienervals, för att i fredagens direktsändning kliva ut på dansgolvet och prestera sitt allra bästa inför en namnkunnig och kritisk jury.

Juryn är den samma som i fjol och är sammansatt av professionella domare, dansare och koreografer: Tony Irving, Dermot Cleminger, Ann Wilson och Maria Öhrman. De bedömer deltagarnas prestation precis som i en danstävling på elitnivå. För att komma långt i tävlingen krävs dock mer än att lära sig grunderna. Paren måste tillsammans hitta passionen i dansen, dansa hett och professionellt och överraska alla - inte minst tv-tittarna som kan ha den avgörande rösten.

Förberedelserna pågår hela veckan. Under fredagens sändning visas inslag som berättar hur det gått för de tävlande under träning. Att hela tiden vara nära varandra i dansen och träna tillsammans långa pass kan vara såväl påfrestande som lockande och mycket hinner hända paren under veckodagarna.

Musiken de tävlar till framförs av ett liveband, med sångare och Sveriges bästa musiker. Det blir allt från gamla soulhits och popmusik som anpassas i omskriven tappning till het latinsk tango och tät omslingrande vals.

Paren som tävlar i Let's dance 2007 är:

Yvonne Ryding och Tobias Wallin
Yvonne Ryding, fotomodell och vinnare av Miss Universum 1984. I dag driver Yvonne eget företag och marknadsför skönhetsprodukter samt föreläser. Yvonnes danspartner är Tobias Wallin. Han vann junior-SM som 16-åring, och 2000 och 2001 vann han SM i tiodans. Tobias flyttade till Frankrike 2001 och har lyckats komma tvåa i franska mästerskapen två år i rad. Tillsammans med sin danspartner drev han en dansskola i tre år och 2004 tog han hem segern i SM i standarddans.

Anna Sahlin och Tobias Karlsson
Anna Sahlin, sångerska och skådespelerska. Som barn sågs hon i Astrid Lindgrens Alla vi barn i Bullerbyn. Anna deltog i svenska Melodifestivalen år 2003 och i Eurovision Song Contest för Estland år 2002. Annas danspartner är Tobias Karlsson. Tobias började dansa när han var åtta år och i dag undervisar han i latin, hiphop och street. Han har varit nordisk mästare i disco-freestyle, och i latin har Tobias och hans partner varit ett framgångsrikt par internationellt.

Erica Johansson och Daniel da Silva
Erica Johansson blev ett namn för idrottspubliken sommaren 1989 när hon som 15-åring tog över det svenska längdhoppsrekordet med ett hopp på 6,50 m. Hon vann guld i junior-VM 1992 och guld i inomhus-EM 2000. Hennes personliga och tillika svenska rekord lyder på 6,99 m och är noterat 2000 vid en tävling i Schweiz. Ericas danspartner är Daniel da Silva. Han vann junior-SM 1997 i tiodans, och 1998 och 1999 vann han SM i latin. Daniel slutade tävlingsdansa 2003.

Patrik Ekwall och Carin da Silva
Patrik Ekwall, är en av TV4:s mest kända sportprofiler som har arbeta både som skrivande och tv-journalist samt chefredaktör för magasinet American Football. Vidare har Patrik även producerat ett flertal sportdokumentärer och ett par sportårskrönikor för TV4. Patriks danspartner är Carin da Silva. För lite drygt tre år sedan kom hon in på Balettakademin i Göteborg. Hon är trefaldig svensk juniormästare i tiodans, latin och standard.

Emil Forselius och Helena Fransson
Emil Forselius är skådespelare och har medverkat i en rad svenska filmer och tv-serier men även på teaterscenen är han bekant. Emil fick en guldbagge för sin rolltolkning av skinnskallen Lasse i Tic Tac. Emils danspartner är Helena Fransson. Hon började tidigt med bugg, cha-cha-cha och vals. Helena har tävlat både internationellt och nationellt och vann SM 2001 i standard.

Harald Treutiger och Maria Karlsson
Harald Treutiger är kanske mest känd som programledare från flera stora tv-produktioner, bland annat Expedition: Robinson, 24 Karat och Eurovisionsschlagerfestivalen 1992. I Let's dance får han en chans ta hem en egen seger och det med sin danspartner Maria Karlsson, som tillsammans med Måns Zelmerlöw vann förra året. Maria började dansa när hon var sju år och började tävla vid tolv års ålder. De sista två åren har hon arbetat som professionell dansare.

Marko "Markoolio" Lehtosalo och Annika Sjöö
Marko "Markoolio" Lehtosalo är mest känd som artist, underhållare och sångare. Förutom en rad album har Markoolio även medverkat i bland annat musikaler och tv-program. Markoolio dansar med Annika Sjöö som bland annat blivit svensk juniormästare i tiodans 1997-98. Då dansade hon tillsammans med Ericas danspartner Daniel da Silva.

Lasse Brandeby och Ann Lähdet
Lasse Brandeby är skådespelare, artist och komiker, mest känd är han som Kurt Olsson men han var också med i TV4:s Rena rama Rolf. Han har också gjort en rad revyer och roller och är under hösten 2006 aktuell på Riksteatern som Mäster Jaques i Den girige. Lasse dansar med Ann Lähdet som tävlat aktivt i många år och blev tio-dansmästare 1990 och bästa svenska dansproffs 2005 i latinamerikansk dans.

Malou von Sivers och Björn Törnblom
Malou von Sivers är en av TV4:s mest kända profiler och arbetar som journalist och programledare. Förutom sina tidigare år som journalist är Malou känd som nyhetsankare i Nyhetsmorgon i TV4 där hon satt tillsammans med Bengt Magnusson i många år, senare har hon intervjuat många svenska och internationell kända personer. Hennes dansare är Björn Törnblom som bland annat innehar titeln svenskjunior mästare i tiodans och mästare i standarddans 1993-94. Han har representerat Sverige i VM och EM både som junior och vuxen och har inte mindre än nio svenska mästerskap.

Ebba Hultkvist och Jonathan Näslund
Ebba Hultkvist är student och skådespelerska som främst är känd för att ha spelat Wilma i tv-serien Skärgårdsdoktorn. För närvarande studerar hon på Handelshögskolan i Stockholm. Wilmas danspartner är Jonathan Näslund som nyligen deltog när världsmästerskapen i tiodans avgjordes 2006 i Moskva, Ryssland. Övriga meriter för Jonathan är fyra SM-guld i standard-, latin- och tiodans, tre SM-silver i standard- och tiodans och fyra SM-brons i latin- och standarddans. Han var också medlem i landslaget 2001-2006.

Martin Lidberg och Cecilia Ehrling
Martin Lidberg är elitbrottare som tävlar i grekisk-romersk stil. Han blev världsmästare i 96-kilosklassen 2003, EM-guld 2000 och tog EM-guld 2004. Förutom det har han inte mindre än sex nordiska mästerskap och nitton svenska mästerskap bakom sig. Cecilia Ehrling heter Martins danspartner, hon har varit svensk juniormästare i tiodans, latin samt haft en andraplacering i SM i latin. Cecilia har även varit med i dansshowen Burn the Floor.

Birgitte Söndergaard och Johan Andersson
Birgitte Söndergaard är skådespelerska och programledare. Birgitte är kanske mest känd som programledare för Spårlöst försvunnen. Men hon har även haft roller i Lasse Åbergs klassiker S.O.S - En segelsällskapsresa och humorprogrammet Godafton Sverige. Hon dansar med Johan Andersson som var rankad internationellt i professionellatindans 2003-04 och under 2006 rankad etta i Sverige, även då i professionellatindans. Hans bästa merit är att han var finalist i Moskva 2005 i latinamerikanskadanser samt att han dansat i junior- och seniorlandslaget på elitnivå sedan han var 16 år .

Juryn som ska döma i Let's dance är:

Huvuddomaren, Tony Irving, kommer från England men är bosatt i Sverige sedan många år och driver flera dansskolor. Han har fantastiska tävlingsmeriter internationellt och nationellt.
Domarmeriter: Väl ansedd internationell och nationell domare. Är den enda i Sverige som har Fellowship - den högsta internationella domarstatusen.

Dermot Cleminger kommer från Irland och är expert på latin.
Tävlingsmeriter: Svensk mästare i latin 1993 och 1998, British Open-vinnare 1992
Domarmeriter: Irländsk domarlicens, godkänd av internationella dansförbundet att döma på internationell nivå.

Ann Wilson från Sverige. Ann var med och tävlade i danska motsvarigheten till Let's dance, Vild med dans, 2005.
Tävlingsmeriter: Flerfaldig svensk mästarinna i standard och latin som amatör. Australienmästare som professionell.
Domarstatus: Erfaren domare, godkänd av både Internationella professionella dansförbundet och Internationella amatörförbundet.

Maria Öhrman från Sverige och expert på standard.
Tävlingsmeriter: Har under många år representerat Sverige i latin i internationella tävlingar.
Domarmeriter: Godkänd domare i Sverige och godkänd i Internationella Amatörförbundet.

I Let's dance tävlar deltagarna i tio olika dansdicipliner. Dessa är uppdelade i två olika grupper: standarddanser och latinamerikanska danser.

Standarddanser
Tango
Dansen kommer ursprungligen från Argentina och kom till Europa i början av 1900-talet, då i ett lite lugnare tempo. Den ansågs till en början som oanständig och förbjöds på vissa håll. Tangon fick ett stort genombrott tack vare filmer med skådespelaren Rudolph Valentino som efter detta kallats "dansernas konung".

Modern vals
Walts betyder vrida runt och modern vals har sin vagga i Österrike.
Den moderna valsen kom från Tyskland under första hälften av 1800-talet. Den är den första runddansen, som betyder att kavaljeren för damen med ena armen om henne.

Wienervals
Denna dans var, som kanske hörs på namnet, populär i Wien. Den är en variant på vanlig vals och wienervalsen dominerade under andra hälften av 1800-talet. Dansen har mycket att tacka kompositören Johan Strauss för som med sina verk har gjort wienervalsen odödlig.

Slowfox
Anses av många som den svåraste av standarddanserna. Dess karaktär påminner om foxtrot, men är långsammare. Till den stillsamma musiken krävs en god balans och perfekt teknik för att behärska slowfoxen.

Quickstep
"Go as you please" kallades dansen när den först såg dagens ljus i New Yorks jazzkvarter. Stegen är enkla och rytmiska och dansen blev därför mycket populär. Den har sedan utvecklats till tävlingsdansen quickstep. Här är det snabbt fotarbete som gäller och dansen är mycket konditionskrävande.

Latinamerikanska danser
Samba
Den livliga och rytmiska samban är brasilianarnas stolthet och kom till Europa via USA efter andra världskriget. Tempot i denna karnevalernas dans kan vara både långsamt och snabbt.

Cha-Cha-Cha
Cha-cha-cha är den tävlingsdans som är mest discobetonad. Den är livlig, lite fräck och innehåller mycket flirtande. Cha-cha-cha blev populär i Europa på 1950-talet, sedan den hittat hit från Kuba via USA.

Rumba
Rumba har sina rötter i Afrika. Via slavhandeln kom dansen till Kuba, där den utvecklades till rumba. Den är med sitt lugna tempo den mest romantiska och sensuella dansen inom tävlingsdansen, och de roterande höfterna är ett viktigt inslag.

Paso doble
Machodansen paso doble ska återge kampen på tjurfäktningsarenorna. Mannen föreställer matadoren och kvinnan den röda manteln, och tillsammans kämpar de mot tjuren. Paso doble, som betyder dubbelsteg, påminner mycket om marscher.

Jive
Jiven är en "nykomling" i tävlingssammanhang och blev inte godkänd som tävlingsdans förrän på 1960-talet. Den påminner om bugg och rock´n´roll men innehåller inte några kast - de är förbjudna. Jiven är den snabbaste av alla latinamerikanska danser.

Foto: Vinnare 2006 : Copyright © TV4
Källa: TV4

Fler nyheter

Svensk Filmindustri (SF) och Tre Vänner går ihop


4 september 2013, kl 09:12 - Övrigt Svensk Filmindustri (SF) förvärvar Tre Vänner. I anslutning till förvärvet tillträder Tre Vänners vd Jonas Fors den 1 oktober som ny vd för SF. SF har ingått avtal om att förvärva...

Dexter och Strike Back tillbaka på C More i sommar


13 juni 2013, kl 14:42 - Serier Den älskvärde seriemördaren "Dexter" upplever seriens sista säsong på C More i juli. Då är också nyhetsteamet i The Newsroom tillbaka i säsong två av Aaron Sorkins...

J.J. Abrams äventyrsserie Revolution till C More i sommar


11 juni 2013, kl 13:34 - Serier Hur skulle mänskligheten klara sig om all jordens elektricitet försvann? Svaret finns i Eric ”Supernatural” Kripkes och J.J. Abrams äventyrsserie Revolution, som som gjort succé i USA och...

Svinalängorna – svenskt bidrag till 2011 års Oscarsnominering


7 september 2011, kl 12:35 - Film Svenska Filminstitutet har utsett Pernilla Augusts "Svinalängorna" till Sveriges Oscarsbidrag. SVINALÄNGORNA, som är Pernilla Augusts debut som långfilmsregissör,...

Snabba Cash 2 påbörjar snart inspelningarna


19 augusti 2011, kl 14:12 - Film Succécasten från "Snabba Cash" - Joel Kinnaman, Matias Varela, Dragomir Mrsic och Fares Fares - återförenas i uppföljaren. Nu i dagarna startar inspelningen av...

Trion bakom biosuccén I rymden finns inga känslor filmar igen


11 juli 2011, kl 13:34 - Film Idag, den 11 juli, är det inspelningsstart för dramakomedin BITCHKRAM av gänget bakom succéfilmen ”I rymden finns inga känslor”. I huvudrollerna ser vi Linda Molin som slog igenom för...

Twilight regissör kommer till Sverige för att spela in Skandinavisk stor film, med hyllade Noomi Rapace och Ola Rapace i huvudro


29 juni 2011, kl 10:25 - Övrigt Twilight-regissören Catherine Hardwicke kommer att regissera filmen om en av Sveriges mest omskrivna och skandalomsusade kärlekspar; Anita Lindblom och Bosse Högberg. Den hyllade och...

Bard i The Hobbit spelas av Luke Evans


17 juni 2011, kl 06:30 - Skådespelare Nu är alltså Luke Evans klar i Peter Jackson kommande "The Hobbit: There and Back Again". Rollen han ska gestalta är Bard the Grim - som är en mycket...

TV-serien Falling Skies till Sverige


10 juni 2011, kl 19:47 - Serier "Falling Skies", den nya dramaserien från DreamWorks Television, TNT Productions och verkställande producenten Steven Spielberg, får svensk tv-premiär på CANAL+ 24 augusti. Vi...

Trollhunter blir nu Hollywood-version


10 juni 2011, kl 19:23 - Film Norska "Trolljägaren" som fått fina recensioner och hyllats på bland annat filmfestivalen Fantastic Fest - blir snart, inte helt oväntat, en amerikansk version och...

Elysium får draghjälp av Diego Luna


10 juni 2011, kl 06:56 - Film Diego Luna är klar för en roll i "Elysium". Filmen kommer att regisseras av Neill Blomkamp - och andra kända namn är Matt Damon,...

Brädspelet RISK blir film


10 juni 2011, kl 06:30 - Film Manusförfattaren John Hlavin har tillsatts från Sony Pictures att göra långfilm av det populära brädspelet "RISK". Enligt Deadline Hollywood är RISK skapat av den franska...

True Blood Säsong Fyra


9 juni 2011, kl 14:43 - Serier Snart är det dags för säsong fyra av sedvanligt blodiga, sexiga, spännande och roliga "True Blood" från HBO. Alexander Skarsgård fortsätter att charma tittarna som...

Jo Nesbøs HUVUDJÄGARNA spänger alla förväntningar


24 maj 2011, kl 11:36 - Film Jo Nesbøs HUVUDJÄGARNA spänger alla förväntningar försäljningsmässigt och är nu såld till 30 länder ! En fyra minuter lång promo under filmfestivalen i Berlin var nog för att flera...

Dark of the Moon öppnar Moskvas filmfestival


24 maj 2011, kl 11:26 - Film Igår tillkännagav Paramount Pictures, Central Partnership och Moskvas internationella filmfestival att "Transformers: The Dark of the Moon", regisserad av Michael Bay,...

Svenska framgångar på filmfestivaler


17 maj 2011, kl 07:32 - Övrigt April har varit en bra månad för svensk film internationellt. Flera filmer har hyllats på filmfestivaler runt om i världen. Mest uppmärksamhet har Lisa Aschans film Apflickornas pris på Tribeca...

Två nykomlingar gör Skatan-gänget sällskap


5 maj 2011, kl 13:06 - Skådespelare Inspelningen av långfilmen "Kvarteret Skatan" börjar 11 maj på Gotland. I filmen får det tidigare Skatan-gänget Johan Glans (Magnus), Vanna Rosenberg (Frida), David Batra (Ulf), Rachel...

Huvudrollerna till Camilla Läckbergs Fjällbackamorden klara


5 maj 2011, kl 10:22 - Övrigt Claudia Galli och Richard Ulfsäter spelar huvudrollerna i den internationella filmsatsningen Fjällbackamorden baserad på karaktärerna i Camilla Läckbergs bästsäljande...

Inspelningsstart av Kvarteret Skatan


29 april 2011, kl 11:25 - Film Den 11 maj startar inspelningen av långfilmen "Kvarteret skatan Reser till Laholm" på Gotland. För regin står Mikael Syrén, som även regisserade tv-serien...

Arnold Schwarzenegger tillbaka som Terminator!


27 april 2011, kl 07:21 - Skådespelare 63-åriga Arnold Schwarzenegger kommer tillbaka som robot i "Terminator 5". Nyheten har precis kommit och det ska vara regissören Justin Lin's hårda...

Mireille Enos mot Brad Pitt i Forsters World War Z


26 april 2011, kl 07:24 - Film Mireille Enos är klar för en roll i Marc Forster kommande zombiefilm och filmatisering "World War Z". Mireille är tidigare känd från TV-serier som...

Beckinsale erbjuden roll i remake av Total Recall


21 april 2011, kl 06:45 - Skådespelare Londonboende 37-åriga brittiska Kate Beckinsale är nu erbjuden en roll i kommande remaken av 90-talsklassikern "Total Recall". I originalet ("[17184:Total...

Alla nyheter